1/5

        Zaprojektowany i wybudowany przez pracownię KLUJ ARCHITEKCI "Dom podwójny" to alternatywa dla wszechobecnej, słabej jakościowo zabudowy deweloperskiej. Obiekt przeznaczony jest dla bardziej wymagającego klienta, który ceni sobie jakość oraz estetykę.

        Budynek, chociaż w swoje funkcji stanowi tradycyjny układ (parter to strefa dzienna, a piętro nocna), jest obiektem nietypowym. To co wyróżnia go spośród innych domów dwu-lokalowych to charakterystyczna bryła powstała poprzez odsunięcie od siebie stref nocnych poszczególnych mieszkań. Zabieg taki zapewnia, tak ważny w tej części domu, komfort akustyczny. Nadaje on również budynkowi indywidualny wygląd sprawiający wrażenie, iż dom jest podwójny. Całość dopełniają charakterystyczne zadaszenia strefy wejściowej oraz ogrodowej chroniące użytkowników przed nadmiernym nagrzewaniem się pomieszczeń latem oraz przed deszczem w pochmurne dni. Zadaszenie strefy wypoczynkowej dodatkowo zapewnia poczucie intymności podczas odpoczynku na tarasie.

       Budynek został zaprojektowany w taki sposób, aby można było w prosty sposób dostosować go do własnych, indywidualnych potrzeb. Pokój na parterze można zaadaptować na garaż, istnieje możliwość dołożenia wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła (rekuperacji), a jeżeli przyszli mieszkańcy zechcą powiększyć strefę ogrodową to po zainstalowaniu na dachu nad parterem balustrad uzyskają dodatkowe duże tarasy.

         'Double house', which was projected and built by studio KLUJ ARCHITEKCI, is an alternative to the omnipresent poor quality, low-budget, developers buildings in Poland. This object is intended to more demanding clients, who appreciate the quality and aesthetics.

        Despite having traditional functional layout (the ground floor is daily zone, the first floor is night zone), the house is unusual. The thing that makes it special among other double-apartment houses is characteristic form created by displacement of the night zones of individual apartments from each other. This solution provides acoustic comfort which is very important in this part of the house. It also gives the building an invidual look that makes impression that the house is double. The whole conception is completed by the characteristic roofs of the entrance and garden zones that protect users against excessive heating in summer and against rain on cloudy days. The roofing of the rest area also provides a sense of intimacy while resting on the terrace.

        The building has been designed in such a way that it can be easily adapted to your own individual needs. The room on the ground floor can be converted into a garage, there is a possibility of adding mechanical ventilation with heat recovery, and if future residents want to enlarge the garden zone, after installing a balustrade on the roof above the ground they will get additional large terraces.

1/3

lokalizacja | location: ul. Bocheńska, Poznań, Polska | Bochenska Street, Poznan, Poland

pow. użytkowa | floor space: 2x 136,32 m2

inwestor | investor: KLUJ ARCHITEKCI sp. z o.o.

projekt | project: 2017

architektura | architecture: Piotr Kluj, Marta Borzeszkowska, Eliza Marciniak

konstrukcja | construction: Wacław Latawiec, Mieczysław Guść

instalacje | instalations: Joanna Małecka, Marcin Spychalski, Marek Jerzyński

realizacja | realization: 2017-2018

generalny wykonawca | main constructor: KLUJ ARCHITEKCI sp. z o.o.

fotografie budynku | exterior photos: Norbert Banaszyk

publikacje | publications: www.bryla.pl, www.archimania.pl, www.archinea.pl, www.sztuka-architektury.pl, www.infoarchitekta.pl