1/9

 czarny dom | black house

lokalizacja | location:

pow. użytkowa | floor space:

inwestor | investor:

projekt | project:

architektura | architecture:

konstrukcja | construction:

realizacja | realization:

publikacje | publications:

okolica Poznania, Polska | Poznan area, Poland

170,78 m2

prywatny | private

2011

Piotr Kluj, Paweł Litwinowicz

Krzysztof Krawczyk

2011-2014

Murator 09.2011

             Czarny dom to budynek położony w otoczeniu lasu, z dala od gęstej zabudowy miejskiej. Kształt oraz forma budynku wynika ściśle z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który w sposób precyzyjny określa dopuszczalną powierzchnię zabudowy, kształt w rzucie poziomym, rodzaje, spadki dachów, liczbę kondygnacji oraz dopuszczalne materiały wykończenia zewnętrznego. W efekcie owych ograniczeń powstał dom o prostej konstrukcji i bardzo czytelnym układzie funkcjonalnym.

           Trzonem całego budynku jest kominek, który ulokowany jest w centralnej części domu. Lokalizacja kominka zapewnia dostęp do niego zarówno z przestronnego salonu jak i jadalni/kuchni. Oba te pomieszczenia zwieńcza skośny sufit odpowiadający zadaszeniu budynku. Oddzielenie kuchni z jadalnią od salonu następuje poprzez ścianę, która nie biegnie do pełnej wysokości pomieszczenia. Dzięki takiemu zabiegowi mamy wrażenie przebywania w jednej dużej przestrzeni choć wyraźnie rozdzielonej.

               Skrzydła boczne budynku stanowią część nocą (3 sypialnie). Przy głównym wejściu do budynku zlokalizowano gabinet do pracy, przewidziano 2 łazienki (po jednej na skrzydło) oraz pomieszczenie gospodarcze służące również jako pralnia.

             Przy budynku przewidziano zadaszone miejsce na drewno kominkowe oraz ścianę oddzielającą południowy taras od działki sąsiada. Ściana ta sprawia wrażenie przesuniętej z głównej bryły budynku, wydzielając tym samym intymne miejsce do wypoczynku.

              'Inverse house' is located far away from densely built-up urban areas and close to the woods. Its form and shape stem directly from local development plan which determines precisely its footprint, shape, roof covering and angle, the number of storeys and allowed finishing materials. All that resulted in a building with simple structure and clear functional layout.
              Fireplace is the core of this house placed in the very middle therefore accesible both from a spacious living room and a kitchen/dining area. The wall separating these two rooms does not reach the ceiling which follows the form of a pitched roof - it feels as one large space, yet clearly divided.
                 In two side wings there are three bedrooms, two bathrooms and a study nearby the main entrance with an extra technical room (e.g. a laundry).
               Moreover there is a storage space for firewood provided as well as a wall which looks as if pulled out from the building and provides some privacy from the neighbours.